ترید چیست؟ تریدر کیست؟
واژه «تریدر» یا معاملهگر (trader)، در نگاه اول آدم را یاد افرادی میاندازد که در صف بورس اوراق بهادار ایستادهاند، کاغذی را در دستانشان تکان میدهند و با صدای بلند سر همدیگر داد میزنند. ترید کردن یا معامله کردن (trading) حرفهای است که شاید گاهی اوقات با بسیاری از موضوعات دیگر اشتباه گرفته میشود. البته خبر خوب این است که با ظهور اینترنت و وبلاگهای تخصصی تریدینگ، مفاهیمی مثل ترید و تریدر بیشتر از قبل جا افتادهاند. در یک نگاه ساده، واژه تریدر یا همان معاملهگر، از فعل معامله کردن یا تریدینگ ریشه گرفته است. بنابراین، نقطه مثبت داستان این است که ما با 2 مفهوم مختلف اما با ریشه یکسان طرف هستیم.
با روی کار آمدن بازارهای مالی مثل فارکس، بازار دیجیتالی هنر، بازار ارزهای دیجیتال و امثالهم، کاربرد واژههایی مثل معاملهگر و ترید روی زبانها افتاده است. اما پرسش اصلی هنوز سر جای خودش باقی است که تریدر کیست، دقیقاً چه کاری انجام میدهد اصلاً و ترید چیست؟ در این مقاله از مجموعه بیتا به این سؤالات بهصورت مفصل پاسخ خواهیم داد. در ادامه به انواع مختلف تریدرها، انواع ترید کردنها، سبکهای معاملاتی آنها، استراتژیهای محبوب و نحوه تبدیل شدن به یک تریدر حرفهای هم میپردازیم.
ترید چیست (trade)؟
تریدینگ یا معامله کردن که بعضیها از آن با نام «تجارت» هم یاد میکنند، یعنی خرید و فروش انواع داراییهای قابل معامله مثل اوراق بهدار، سهام، اوراق قرضه، ارزها، جفتارزها، رمزارزها، کالاها و غیره. مهمترین هدف ترید کردن، کسب سود از سرمایهگذاری است. بهعبارت سادهتر، در ترید یا معامله، یک دارایی که از قبل با قیمتی مشخص خریداری شده است، در موقعیتی مناسب با قیمتی بیشتر فروخته میشود تا سود بهدست بیاید. تریدرها یا معاملهگران میتوانند شامل افراد عادی، سرمایهگذاران نهادی و مؤسسات مالی باشند.
ترید کردن با سرمایهگذاری سنتی که معمولاً روی دوره کوتاهمدت متمرکز بود، تفاوت دارد. در زمان گذشته، سرمایهگذاری سنتی مثل خرید زمین و فروختن آن یا نگهداری طلا، دلار و داراییهای ارزشمند در بین افراد رایج بود. چنین سرمایهگذاری یا تجارتی، نیاز به مهارت یا دانش خاصی نداشت و کافی بود که آن دارایی را پس از چند سال و بعد از اینکه تورم، قیمت اولیه را چندبرابر بیشتر میکرد، آن را بفروشند. این در حالی است که در دنیای تریدینگ، افراد نیاز به دانش، مهارت، مطالعه، تجربه و تخصص دارند و معامله در بازارهای مالی انجام میشود.
ترید، بیشتر در بازار سهام، بازار فارکس و بازار کریپتوکارنسی (ارز دیجیتال) رایج است؛ چونکه مردم سهام شرکتهای بورسی را بیشتر خرید و فروش میکنند. از طرفی، قیمت سهام بهطور مداوم در نوسان است و به معاملهگران این فرصت را میدهد تا لحظه مناسبی را برای کسب سود انتخاب کنند.
منظور از تریدینگ (trading) چیست؟
بهعبارت سادهتر، تریدینگ به خرید و فروش یک دارایی مثل سهام، اوراق قرضه، کالاها (بازار کامودیتی یا commodities)، ارزها، رمزارزها و اوراق بهادار مالی بری مدت کوتاهی و با هدف کسب سود اشاره دارد. تفاوت اصلی بین سرمایهگذاری سنتی و تریدینگ، رویکردهای کوتاهمدت سرمایهگذاری در مقایسه با چشمانداز بلندمدت ترید کردن است.
تریدر کیست (Trader)؟
تریدر یا معاملهگر (معاملهکننده)، کسی است که داراییهای مالی مثل سهام، اوراق قرضه، ارز، رمزارز، جفتارز، کالا و غیره را برای کسب سود خرید و فروش میکند. تریدرها میتوانند توسط یک شرکت، یک بانک یا مدیر یک صندوق مالی استخدام شوند یا حتی بهطور مستقل کار کنند. در هر صورت، تفاوت تریدرها معمولاً در دانش، تخصص، تجربه و بازار مالی بهخصوصی است که در آن دست به ترید کردن میزنند.
اصطلاح مرتبط دیگری که با هر دو واژه «ترید» و «تریدر» ارتباط دارد، بروکر یا کارگزاری (broker) است. واژه بروکر گاهی با واژه تریدر اشتباه گرفته میشود. این در حالی است که بروکر یا کارگزار، مسئولیت اجرای سفارش یا اُردر (order) خرید و فروش از طرف تریدر را برعهده دارد و بابت این کار، کارمزد دریافت میکند. بهزبان سادهتر، بروکر بهعنوان واسطه معتبر بین بازارهای مالی مختلف و مشتریان خود یا همان تریدرها فعالیت میکند.
تریدرهایی که بروکر یا پلتفرم خاصی را برای ترید انتخاب میکنند، میتوانند با استفاده از یک حساب آزمایشی یا دمو اکانت (demo account)، معاملاتی بدون ریسک و البته سود انجام دهند. این کار باعث تمرین بیشتر و بهدست آوردن تجربه کافی برای ورود به بازار واقعی میشود. از طرفی، بروکر برای تریدرهایی است که در بازار فارکس یا بازارهای مالی دیگر فعالیت میکنند. تریدرها یا معاملهگران دنیای ارزهای دیجیتال باید از صرافیهای ارز دیجیتال و شبکههای بلاکچین (Blockchain) برای ترید یا معامله کردن استفاده کنند.
تریدر چه داراییهایی را در چه بازارهایی میتواند ترید کند؟
تریدرها میتوانند طیف گستردهای از داراییها را در بازارهای مالی مختلف معامله یا ترید کنند. از جمله این داراییها و بازارها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سهام (Shares): تریدینگ سهام شرکتهای مختلف، به تریدر امکان خرید و فروش سهام مالیکت در زمینههای مختلف را میدهد.
- شاخص (Indices): شاخصها نشاندهنده سبدی از سهام یا داراییهاییاند که به تریدر این امکان را میدهند تا عملکرد گروهی از شرکتها یا بازارهای مالی را پیشبینی کند.
- بازار فارکس (Forex): فارکس شامل داراییهای مالی متنوعی از جمله ارز، جفتارز، رمزارز، سهام، اوراق قرضه و کالا میشود. با این حال، بیشتر تریدرهای فارکس مشغول به ترید جفتارزها هستند و از قدرت یا ضعف نسبی یک ارز در مقابل ارز دیگر برای بهدست آوردن سود استفاده میکنند.
- صندوق قابل معامله در بورس (ETF): صندوقهای قابل معامله یا Exchange-traded funds مجموعهای داراییها مثل سهام، اوراق قرضه یا کالاها را در اختیار دارند. معاملات ETF به تریدر این فرصت را میدهند تا با استفاده از یک سبد سهام یا پرتفولیوی متنوع به سود برسد.
- اوراق قرضه (Bonds): اوراق قرضه، اوراق بدهی صادرشده توسط دولتها، شهرداریها یا شرکتها هستند و درآمد ثابتی را بهصورت پرداخت از طریق سودهای دورهای ارائه میکنند.
- بازار کامودیتی (Commodities): بازار کامودیتی یا کالا شامل ترید مواد خام، محصولات کشاورزی اولیه، فلزات گرانبها و منابع انرژی (از جمله نفت) میشود.
- عرضه اولیه سهام (IPO): عرضه اولیه سهام یا Initial public offerings، شامل پروسه ورود شرکتهای سهامی خاص به بازار سرمایه و تبدیل شدن به یک شرکت سهامی عام میشود. تریدرها میتوانند در انتشار اولیه سهام توسط یک شرکت و در زمان عرضه عمومی آن شرکت کنند و از تغییرات اولیه قیمت سهام سود ببرند.
- بازار ارز دیجیتال (Cryptocurrency): کریپتوکارنسی یا بازار رمزارزها شامل توکنها، کوینها، توکنهای غیرقابل معاوضه (NFT) و داراییهای اینچنینی است که توسط تریدرها معامله میشوند. در حال حاضر ارزشمندترین رمزارز بازار کریپتوکارنسی، بیتکوین (BTC) نام دارد.
- بازار هنر: بازار نوظهور و جدید هنر، شامل توکنسازی دیجیتالی یک اثر هنری، قیمتگذاری اولیه و فروختن آن با بالاترین قیمت است. این بازار علاوهبراینکه ریسک کمتری نسبت به بازارهای سرمایهگذاری دیگر دارد، نیاز به سرمایه کلان هم ندارد و جنبه هنری آن برای علاقهمندان جالب است.
بهترین بازار مالی برای سرمایهگذاری
با وجود اینکه ابزارهای مختلفی برای ترید کردن وجود دارند، تشخیص این موضوع، خیلی مهم است که ترید خطرات ذاتی خاص خودش را هم بههمراه دارد. هدف اصلی از ترید کردن، کسب سود با توجه به تحرکات قیمتی در بازار مورد نظر است. با این حال، در نظر داشتن مدیریت ریسک برای جلوگیری از ضررهای ناگهانی بسیار اهمیت دارد؛ چرا که معاملات میتوانند نوسانی و کاملاً غیرقابلپیشبینی باشند.
آشنایی با تریدرهای قسمت فروش (Sell-Side) و قسمت خرید (Buy-Side)
تریدرهایی که در شرکتها استخدام میشوند، معمولاً برای مؤسسات مالی، بانکها، صندوقهای سرمایهگذاری و بعضی شرکتهای بزرگ کار میکنند. این نوع تریدرها از طرف اشخاص ثالث معامله میکنند؛ به این معنا که خودشان سرمایهشان را سرمایهگذاری نمیکنند، بلکه از پولی استفاده میکنند که توسط مشتریان و از طریق شرکت به آنها سپرده شده است.
در این گروه، 2 نوع مختلف تریدر یا معاملهگر وجود دارد؛ قسمت فروش یا سل ساید (Sell-side) و قسمت خرید یا بای ساید (Buy-Side). تریدرهای قسمت فروش که بهعنوان معاکلهگران فروش (sales trader) هم شناخته میشوند، شناختهشدهتریناند و در بانکهای سرمایهگذاری و شرکتهای کارگزاری فعالیت میکنند. این تریدرها مسولت تجارت و معامله سهام، فارکس، اوراق قرضه و سایر داراییهای مالی از طرف شرکت یا موسسهاند.
تریدرهای قسمت خرید تمایل دارند برای صندوقهای تأمینی یا شرکتهای مدیریتی کار کنند. نقش آنها اجرای دستوراتی است که از طرف مدیران خود برای ارائه بهترین قیمت ممکن برای فروش دارایی میگیرند.
تریدر مستقل (the Independent Trader) کیست؟
در سالهای اخیر و به لطف پیشرفت فناوری، نوع جدیدی از تریدرها وارد بازارهای مالی و تریدینگ شدهاند. تریدر مستقل یا همان ایندپندنت تریدر (independent trader)، با استفاده از حساب و سرمایه شخصی خود بهصورت آنلاین ترید میکنند.
تریدرهای مستقل معمولاً در یک یا چند بازار مالی خاص فعالیت میکنند که بازار هنر و بازار فارکس دوتا از محبوبترینها برای آنها هستند. با این حال، بسیاری از بازارهای مالی دیگر مثل کریپتوکارنسی وجود دارند که بهراحتی برای تریدرهای مستقل در دسترساند؛ از جمله بازار سهام، بازار کامودیتی و غیره.
آشنایی با انواع تریدرها: معرفی 3 نوع معاملهگر رایج
در ادامه این مقاله با انواع ترید کردن آشنا خواهید شد، اما قبل از آن جالب است بدانید که 3 نوع تریدر نسبت به تریدرهای دیگر، بیشتر در بازارهای مالی حضور دارند. این تریدرها باترتیب با نامهای اسکالپر (Scalper)، تریدر روزانه (Day trader) و سوئینگ تریدر (Swing trader) شناخته میشوند.
- تریدر روزانه (Day trader): همانطور که از نام این تریدر پیداست، پوزیشنها یا موقعیتهای خود را بیشتر از یک روز معاملاتی نگه نمیدارد و بهصورت روزانه معامله میکند.
- اسکالپر (Scalper): این نوع تریدرها در دوره کوتاهمدت معامله میکنند. با این حال، اسکالپرها پوزیشنهای معاملاتی خود را برای مدتزمان کوتاهتری نسبت به تریدرهای روزانه نگه میدارند. بهزبان سادهتر، یک اسکالپر در عرض چند دقیقه یا چند ثانیه معامله میکند و معمولاً از سیستمهای معاملاتی خودکار برای مطمئن شدن از نقاط ورود و خروج کمک میگیرد.
- سوئینگ تریدر (Swing trader): سوئینگ بهمعنای نوسان است و سوئینگ تریدرها از دورههای زمانی میانمدت تا بلندمدت برای کسب سود از معاملات استفاده میکنند. سوئینگ تریدرها ممکن است پوزیشنهای معاملاتی خود را برای روزها، هفتهها یا حتی ماهها باز بگذارند.
انواع تریدینگ: بررسی 4 نوع سبک معاملاتی
موارد زیر نشاندهنده محبوبترین استراتژیها یا سبکهای معاملاتی در بین تریدرها هستند:
- معاملات روزانه (Day trading): معاملات روزانه، نوعی از ترید کردن هستند که تریدر در یک روز معاملاتی مثلاً از ساعت 9:15 صبح تا 15:30 بعدازظهر مشغول خرید و فروش میشوند. در معاملات روزانه، تریدر سهام یا دارایی را خریداری میکند، آن را برای چند دقیقه، چند ساعت یا تا پایان روز معاملاتی نگه میدارد و معامله را قبل از بسته شدن بازار به فروش میرساند
- سوئینگ تریدینگ (Swing trading): در معاملات نوسانی یا سوئینگ تریدینگ، تریدر سهام یا داراییای را خریداری میکند و آن را برای چند روز یا چند هفته نگه میدارد. سوئینگ تریدر از الگوها و روندهای کوتاهمدت بازار برای کسب سود استفاده میکند. یک سوئینگ تریدر برای موفقیت باید دانش کافی در مورد روندها و الگوهای معاملاتی داشته باشد تا معاملاتش با سودآوری همراه باشند.
- اسکالپینگ یا میکرو تریدینگ (Scalping or micro trading): معاملات اسکالپ نوعی ترید کردن است که تریدر در آن، دارایی را چندینبار در طول روز خریداری میکند و میفروشد. این استراتژی ممکن است با تغییرات جزئی در قیمت دارایی همراه باشد که باعث سودآوری خواهد شد. با همه این اوصاف، احتمال ضرر در این سبک معاملاتی زیاد است.
- مومنتوم تریدینگ (Momentum trading): مومنتوم تریدینگ، نوعی استراتژی معاملات است که قیمت سهام یا دارایی خاص در آن برای یک دوره مشخص به سمت بالا و پایین حرکت میکند. مومنتوم، نشاندهنده سرعت و قدرت حرکت بازار است و تریدرهای مومنتوم اخبار بازار را مدام بررسی میکنند تا بتوانند در کوتاهمدت به سود قابل توجهی برسند.
معاملات آنلاین بهتر است یا آفلاین؟
ترید آنلاین در مقایسه با سرمایهگذاری سنتی و تریدینگ آفلاین، مزایای بسیاری دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- راحتی معاملات: در حالت آنلاین، ترید از همه نقاط جهان میتواند معامله کند. در حالی که در حالت آفلاین، یک تریدر باید شخصاً به دفتر بروکر یا کارگزار برود یا برای معامله با کارگزار تماس بگیرد.
- سهولت در ترید: در معاملات آنلاین، میتوان آزادانه و بدون دخالت هیچ منبع خارجی تصمیمگیری کرد. با این حال در معاملات آفلاین همه فعالیتهای معاملاتی توسط بروکر انجام میشود.
- تجزیهوتحلیل سریع: معاملات آنلاین امکان دسترسی به گزارشهای دقیق بههمراه نمودارها، الگوها و خط روندها را در اختیار تریدر قرار میدهند.
چگونه به یک تریدر تبدیل شوم؟
بری اینکه بتوانید بهعنوان یک تریدر مستقل فعالیت کنید یا در یک مؤسسه مالی استخدام شوید، نیاز به دانش و تخصص یا مدرک تحصیلی در زمینه سرمایهگذاری دارید. مسیر تبدیل شدن به یک تریدر حرفهای که در مؤسسات مالی یا بانکها استخدام میشود، میتواند دشوار، هزینهبردار و طولانی باشد.
از سمت دیگر، معاملات آنلاین برای هر کسی که یک کامپیوتر و اینترنت دارد، در دسترساند و همین، یکی از دلایل محبوبیت تریدینگ آنلاین است. با همه این اوصاف، اگر فکر کنید بهدلیل اینکه تریدینگ آنلاین دسترسی راحتی دارد پس آسان است، کاملاً در اشتباهید!
تریدینگ آنلاین یک فعالیت حساس است که برای موفقیت در آن باید با بازارهای مالی آشنا باشید. در حال حاضر، بیشتر بازارهای مالی از جمله فارکس، کریپتوکارنسی و بازار سهام نیاز به سرمایه قابل توجهی دارند و این در حالی است که بازار هنر نیازی به سرمایه آنچنانی ندارد. در ضمن، مدیریت ریسک در بازار هنر بسیار آسانتر از مدیریت ریسک در بازارهایی است که نوسان قیمت داراییها در آنها سر به فلک میکشد.
بازار ثانویه بیتا: دلیل مهم سرمایهگذاری در بازار هنر
مجموعه بیتا، با فراهم کردن بازار دیجیتالی هنر از طریق فناوری بلاکچین و توکنسازی، شکل جدیدی از تریدینگ را برای علاقهمندان بهوجود آورده است. از همه مهمتر، دسترسی سرمایهگذار به بازار ثانویه بیتاست که برای خرید و فروش و مبادله توکنهای آثار هنری است. این بازار با توجه به عرضه و تقاضای خریداران و فروشندگان شکل میگیرد.
مهمترین ویژگی بازار ثانویه بیتا امکان نقد کردن سرمایه در هر زمانی است که شما اراده کنید. یکی از چالشهای بازارهای مالی مختلف این است که تریدر یا معاملهگر نمیتواند هر زمانی که دلش خواست، سرمایه خود را نقد کند. در حالی که حالا این امکان برای شما در بیتا وجود دارد!
پیش به سوی معاملات سودآور واقعی!
چشمانداز تبدیل شدن به تریدر آنلاین با توجه به مزایایی که دارد، خیلی جذاب است. مخصوصاً حالا که خیلی میدانید ترید چیست و تریدر کیست. با این حال توصیه میکنیم که قبل از شروع هر شکلی از تریدینگ، در مورد ترید کردن و بازارهای مالی آموزش ببینید. خبر خوب این است که شما میتوانید علاوه بر توکنسازی آثار هنری، خرید یا فروش و مبادله آنها در مجموعه بیتا از مطالب آموزشی در مورد سرمایهگذاری و تریدینگ هم نکات مهمی یاد بگیرید!