استراتژی معاملاتی، یک ابزار ضروری برای معاملهگرانی است که میخواهند تصمیمات دقیق و آگاهانهای برای خرید و فروش اوراق بهادار، سهام، کالاهای اساسی، ارز، رمزارز و غیره بگیرند. با این حال، استراتژیهای معاملاتی هم مثل همه ابزارهای دیگر انواع مختلف و مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. استراتژیهای معاملاتی، در واقع نقش یک نقشهخوان در مسابقات اتومبیلرانی را ایفا میکنند. دقیقاً همانطور که کمک راننده، همه مسیرهای درست برای رسیدن به مقصد و چالشهای احتمالی جاده را برای راننده مشخص میکنند، استراتژیهای معاملاتی هم نحوه معامله درست در شرایط کنونی بازار را ترسیم خواهند کرد.
هر کدام از استراتژیهای معاملاتی، طبق قوانین و معیارهای از پیش تعریفشدهای به کار گرفته میشوند که در هنگام تصمیمگیری در مورد معاملات تاثیر خودشان را نشان میدهند. یک استراتژی مناسب برای معاملات، ممکن است ساده و حتی پیچیده باشد. در این مقاله تخصصی به سراغ بیش از 5 استراتژی کاربردی در بازارهای مالی رفتهایم که طعم معاملات را شیرینتر میسازند.
استراتژی معاملاتی چه تعریفی دارد؟
استراتژیهای معاملاتی شامل مجموعهای از تکنیکها و رویکردهایی هستند که توسط معاملهگران یا سرمایهگذاران در معاملات مختلف استفاده میشوند. این تکنیکها به تصمیمگیری آگاهانه برای خرید، فروش یا نگهداری داراییهای مالی مثل سهام، اوراق قرضه، کالا، ارز یا ارزهای دیجیتال کمک میکنند. هدف از این استراتژیها به حداکثر رساندن سود و به حداقل رساندن ریسک معاملات در بازارهای مالی است. برای رسیدن به این اهداف ارزشمند، از ارزیابی صورتهای مالی، مدلهای ریاضی و روشهای آماری استفاده میشود.
استراتژی معاملاتی، بخشی حیاتی از پروسه سرمایهگذاری محسوب میشود و معمولاً با اهداف مالی سرمایهگذار، تحمل ریسک و پیشبینی بازار همراه است. یکی دیگر از اهداف اصلی استراتژیهای معاملاتی مختلف، کمک به تصمیمگیری سرمایهگذاران و معاملهگران طبق یک رویکرد سیستماتیک است. بهعبارت سادهتر، این استراتژیها کمک میکنند تا سرمایهگذار همه فرصتهای سرمایهگذاری را شناسایی کند و در یک فرصت مناسب برای انجام معامله وارد بازار شود. دقیقاً مثل یک شیر گرسنه که فرصتهای شکار را ارزیابی کرده است و میداند که با استراتژی مد نظرش میتواند در همین لحظه، آن آهوی خوشمزه را شکار کند.
با استفاده از استراتژی معاملاتی است که سرمایهگذار میتواند از تصمیمهای احساسی و جهتگیریهای اشتباه جلوگیری کند و طبق دادهها و تجزیهوتحلیلها تصمیم بگیرد. علاوه بر این، استراتژیهای معاملاتی باعث میشوند تا سرمایهگذاران و معاملهگران، ریسک پرتفوی خود را بهطور مؤثر و با ایجاد تنوع در داراییها مدیریت کنند تا در طول زمان به بازده ثابتی برسد. جهت یادآوری: پرتفوی، همان سبد سهام یا داراییهایی است که سرمایهگذار یا تریدر در حال حاضر دارد.
بررسی 8 تا از کاربردیترین استراتژیهای معاملاتی
انواع مختلفی از استراتژیای معاملاتی وجود دارند که سرمایهگذاران میتوانند برای دستیابی به اهداف مالی خود از آنها کمک بگیرند. برای سودآوری در معاملات بازارهای مالی مختلف، باید یکی از استراتژیهای معاملاتی را انتخاب کنید. در ادامه به 8 استراتژی معاملاتی، مزایا و معایب هر کدام میپردازیم:
1. استراتژی معامله با خبر (News Trading Strategy)
استراتژی ترید یا معامله با خبر، شامل بررسی رویدادها، اخبار ارزشمند و مطالبی است که روی تصمیمهای معاملاتی تاثیر میگذارند. معاملهگران یا سرمایهگذارانی که از این استراتژی استفاده میکنند، اخبار مالی، گزارشهای درآمد، تغییرات مهم سیاستهای پولی و دادههای مربوط به اقتصاد کلان را رصد میکنند. این سرمایهگذاران بهدنبال رویدادهای خبری مهمی میگردند که به احتمال خیلی زیاد روی بازار مالی مورد نظرشان تاثیر میگذارند. آنها با توجه به اخبار به دنبال موقعیتها یا پوزیشنهای سرمایهگذاری خواهند بود.
مهمترین مزیت این استراتژی معاملاتی، این است که در صورت استفاده درست و تجزیهوتحلیل دقیق اخبار میتواند واقعاً سودآور باشد. با این حال، توجه به این نکته ضروری است که استراتژی معامله با خبر میتواند خیلی خطرناک و پرریسک هم باشد. رویدادهای خبری میتوانند غیرقابلپیشبینی باشند؛ بنابراین، معاملهگرانی که از این استراتژی استفاده میکنند باید بتوانند به سرعت به تغییرات بازار واکنش درست نشان دهند.
نگاهی به مزایا و معایب این استراتژی معاملاتی:
2. استراتژی تحلیل روند بازار (Trend trading)
دنبال کردن روند بازار، یک استراتژی کاربردی است که شامل تجزیهوتحلیل اطلاعات تاریخی یک دارایی یا جفتارز و تصمیمگیری برای معامله میشود. بهعبارت سادهتر، سرمایهگذار با استفاده از این استراتژی معاملاتی، روند آینده قیمتی یک دارایی را در بازار شناسایی یا پیشبینی میکند. سرمایهگذاران معمولاً از نقاط ورود و خروج برای تعیین روند آینده بازار استفاده میکنند.
دنبال کردن روند بازار، استراتژی نسبتاً سادهای برای معاملات است و در عین حال میتواند بسیار مؤثر باشد. کلید موفقیت استفاده از این استراتژی، صبور بودن و در نظر گرفتن نظم برای دنبال کردن روند بازار است. معاملهگران باید به برنامه معاملاتی خود پایبند باشند و اجازه تصمیمگیری احساسی را به خودشان ندهند.
نگاهی به مزایا و معایب این استراتژی معاملاتی:
3. استراتژی اسکالپینگ (Scalping strategy)
اسکالپینگ، شامل انجام معاملات دقیقهبهدقیقه یا سود بردن از کوچکترین تغییرات قیمتی سهام، رمزارزها و سایر داراییهاست. به معاملهگرانی که از این استراتژی استفاده میکنند، اصطلاحاً اسکالپر (scalper) گفته میشود. اسکالپرها با استفاده از این استراتژی، بین 10 تا صدها معامله را در طول یک روز انجام میدهند.
بهعبارت سادهتر، معاملهگران اسکالپر سعی میکنند تا با انجام معاملات متعدد در یک روز، از نوسانات بازار در زمان درست سود ببرند. این استراتژی هم مثل همه استراتژیهای بازارهای معاملاتی، دارای مزایا و معایب خاص خودش است:
4. استراتژی معاملات روزانه (Day trading)
استراتژی معاملات روزانه، یعنی یک سرمایهگذار یا معاملهگر داراییهای خود را فقط برای یک روز در سبد پرتفوی خود نگه میدارد. معاملهگرانی که از این استراتژی استفاده میکنند، سهام، رمزارز یا دارایی خود را تا قبل از پایان روز معاملاتی میفروشند. سودآوری در این استراتژی معاملاتی به زمانبندی دقیق و تجربه زیاد نیاز دارد و میتواند بسیار خطرناک باشد.
از جمله مزایا و معایب این استراتژی بری معاملات مختلف:
5. سوئینگ تریدینگ (Swing trading)
برخلاف استراتژی معاملات روزانه، استراتژی سوئینگ تریدینگ بهمعنای نگهداری داراییها برای چند روز یا چند هفته است. در واقع، معاملهگرانی که از این استراتژی معاملاتی استفاده میکنند، قصد دارند تا با استفاده از نوسانات بازار در طول چند روز مشخص، به سود مورد نظرشان برسند. ریسک معاملاتی با استفاده از این استراتژی بهمراتب بیشتر از استراتژی معاملات روزانه است و همچنان نیازمند یک برنامهریزی زمانی دقیق خواهد بود.
معاملهگران میتوانند با سوئینگ تریدینگ، در یک بازه زمانی کوتاهمدت یا میانمدت به سود برسند. تریدرها یا معاملهگرانی که از نوسانات قیمتی سود بهدست میآورند، وارد موقعیتهایی میشوند که بیشتر از یک جلسه معاملاتی باز هستند و پس از چند روز یا چند هفته بسته میشوند.
برای آشنایی بیشتر با ویژگیهای این استراتژی معاملاتی به مزایا و معایب آن نگاهی بیندازید:
6. استراتژی هولد کردن (Hold strategy)
هولد کردن یا نگه داشتن دارایی که از آن با عنوان هُدل کردن (Hold) هم یاد میشود، برای سود بردن از یک دارایی در یک بازه زمانی طولانیمدت استفاده میشود. این استراتژی معاملاتی بیشتر در بازار ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد و هدف تریدر از آن، صبر کردن برای سرمایهگذاری بلندمدت است. بهعنوان مثال، اگر شما یک تریدر ارز دیجیتال علاقهمند به هولد کردن باشید، احتمالاً مقداری رمزارز شیبا اینو (SHIB) میخرید و آن را تا 3 سال دیگر معامله نمیکنید. چرا؟ چونکه هدف شما از هولد کردن، دستیابی به یک سود زیاد پس از ارزشمند شدن رمزارز SHIB است.
خبر خوب اینکه در حال حاضر، بازاری با عنوان «بازار هنر» هم بین تریدرها و علاقهمندان به آثار هنری دیجیتالی محبوب شده است که استراتژی هولد کردن برای سود بردن در آن مناسب است. در چنین بازاری، شما میتوانید توکن یک اثر هنری را از پلتفرمی مثل بیتا بخرید و بعد از چند ماه آن را در بازار ثانویه و یا فروش اصل اثر با قیمت چندبرابر بیشتر از قیمت خرید بفروشید.
به معاملهگرانی که از این استراتژی معاملاتی استفاده میکنند، اصطلاحاً هولدر (Holder) گفته میشود. هولدرها نظرات مختلفی در مورد این استراتژی دارند که در جدول زیر به آنها اشاره کردهایم:
7. استراتژی معاملاتی آربیتراژ (Arbitrage strategy)
آربیتراژ، یکی از تکنیکهای معاملاتی قدیمی است که به معاملهگر فرصت سودآوری از اختلاف قیمت یک دارایی را میدهد. بهعنوان مثال، شما میتوانید با استفاده از استراتژی آربیتراژ یک سهام یا ارز دیجیتال را با قیمت پایین بخرید و آن را در یک پلتفرم، بازار مالی یا صرافی دیگر با قیمت بیشتری بفروشید. تقریباً شبیه به کاری که یک تاجر معمولی انجام میدهد؛ خریدن یک کالا با قیمت مشخص (پایین) و فروختن آن به مشتری با قیمت بیشتر.
آربیتراژ، یک استراتژی معاملاتی کوتاهمدت است و از جمله تکنیکهای محبوب معاملهگران محافظهکار برای معاملات کمخطر محسوب میشود. برای درک بهتر این استراتژی، بد نیست که نگاهی به جدول مزایا و معایب آن بیندازیم:
8. استراتژی خرید پلکانی (Martingale strategy)
در استراتژی پلکانی، معاملهگر برای اینکه در معاملاتش دچار ضرر نشود، همه سرمایه خود را برای خرید یک سهام یا رمزارز خرج نمیکند. بهزبان سادهتر، در این استراتژی، ترید همه سرمایه خود را در یک لحظه و با قیمت روز روی یک دارایی سرمایهگذاری نمیکند و فقط بخشی را برای خرید آن اختصاص میدهد. تریدر، بخش باقیمانده سرمایه خود را برای روزهای بعدی و روند بعدی دارایی در بازار نگه میدارد تا اگر قیمت دارایی پس از خرید کاهش پیدا کرد، ضرر کمتری کند.
این استراتژی معاملاتی، بیشتر در بازارهای ارز دیجیتال و بورس استفاده میشود و مهمترین کاربردهای آن، سرمایهگذاری بلندمدت روی دارایی و همچنین، صفر کردن ضررهای قبلی هستند. وقتی یک معاملهگر از استراتژی خرید پلکانی استفاده میکند، یعنی در مورد روند دارایی خود در بازار مطمئن نیست و نمیتواند در مورد رشد کوتاهمدت رمزارز یا سهامی که خریده است، نظر قطعی بدهد.
بهطور خلاصه، مزایا و معایب این استراتژی معاملاتی عبارتاند از:
کدام استراتژی معاملاتی برای شما مناسب است؟
انتخاب استراتژیهای معاملاتی مناسب به عوامل مختلفی از جمله اهداف سرمایهگذاری، میزان تحمل ریسک و نوع سرمایهگذاری (بلندمدت یا کوتاهمدت) بستگی دارد. بهعنوان مثال، یک سرمایهگذار باتجربه ممکن است استراتژیهای مبتنی بر تحلیل تکنیکال را بهخاطر تجزیهوتحلیل صورتهای مالی یک شرکت برای ارزیابی ارزش سهام آن انتخاب کند. حتی بعضی از سرمایهگذارها با سرمایهگذاری بخشی از سرمایه خود در بازارهای نوظهور مثل بازار هنر و سرمایهگذاری بخشی دیگر در بازارهای دیگر مثل فارکس، به سبد پورتفوی خود تنوع میدهند.
هر سرمایهگذار باید ریسکها و سود بالقوه هر استراتژی معاملاتی را قبل از تصمیمگیری برای سرمایهگذاری بهخوبی بررسی کنند. بعضی از استراتژیهای معاملاتی مثل معاملات آربیتراژ آماری و معاملات روزانه ریسک خیلی زیادی را شامل میشوند و به دانش، تجربه زیاد و مهارتهای تخصصی نیاز دارند.
در نهایت، سرمایهگذار باید بهسراغ آن استراتژی معاملاتی برود که با اهداف سرمایهگذاری، علاقهمندی، نوع سرمایهگذاری و مقدار پولی که دارد، همسو باشد. اگر یک تریدر تازهوارد هستید، استراتژی سادهای را انتخاب کنید تا بتوانید آن را بهدرستی بهکار بگیرید و به سود برسید. در ادامه چند سؤال مهم را مطرح کردهایم که با پاسخ دادن به آنها میتوانید استراتژی معاملاتی مخصوص خودتان را انتخاب کنید:
- حاضرید در یک معامله چقدر پول از دست بدهید؟ محدودیت سرمایهگذاری روزانه شما چقدر است؟
- به سبک معاملاتی خود فکر کنید. آیا ترجیح میدهید معاملات را برای مدت کوتاهی انجام دهید یا برای مدتی طولانی؟
- سطح تجربه شما در دنیای معاملات و سرمایهگذاری چقدر است؟
چرا بیتا برای سرمایهگذاری مناسب است؟
همه استراتژیهای معاملاتی 8 گانه که در این مقاله به آنها اشاره شد، مبتنی بر فناوری بلاکچین هم هستند و از آنها میتوان در بازارهایی مثل کریپتوکارنسی، بازار NFT و بازار هنر هم استفاده کرد. بیتا، با بهرورداری از تکنولوژی بلاکچین، سرمایههای خُرد را وارد دنیای جذاب «بازار هنر» میکند و با توکنسازی آثار فاخر هنری، امکان سرمایهگذاری را فراهم میکند. بههمین دلیل است که استراتژیهایی مثل هولد کردن، خرید پلکانی، سوئینگ تریدینگ و امثالهم برای به سود رسیدن از طریق بازار هنر کاربرد دارند.
از جمله دستاوردهای بیتا در بازار هنر، باید به توکنسازی اثر راه شیری از محمود زندهرودی اشاره کنیم که پس از کارشناسی، با قیمت پایه یک میلیارد تومان به فروش گذاشته شد. پس از استقبال سرمایهگذاران، این اثر فقط در عرض 72 ساعت و در هفدهمین حراج آثار هنری تهران با قیمت 1.6 میلیاردی (2۶ درصد) فروخته شد. دسترسی به بازار ثانویه، برخورداری از فناوری بلاکچین و امنیت بالا از جمله ویژگیهای سرمایهگذاری در بیتا محسوب میشوند.
حرف آخر
استراتژی معاملاتی، ابزار ضروری برای سرمایهگذارانی است که میخواهند به اهداف مالی خود برسند و سرمایه خود چندبرابر افزایش دهند. برای تصمیمگیری در سرمایهگذاری بهتر است که بهجای احساسات و رفتارهای تعصبی، از آمار و دادههای عینی استفاده کنید. گاهی یک بازار سرمایهگذاری با همه جدید بودنش (مثل بازار رمزارزها و بازار هنر)، نسبت به سایر بازارها سودآوری بیشتر و ریسک کمتری دارد.